Zeven tips voor onderhoud minigraver

Op het moment dat uw machine stil komt te staan kost het geld, maar dat heeft u voor een groot gedeelte zelf in de hand. We zien helaas dat periodiek onderhoud vaak wordt uitgesteld.  Op het moment dat de machine in storing komt te staan door geen of matig onderhoud gaat het pas echt geld kosten. Daarom geven we je graag tips omtrent onderhoud minigraver.

Machines worden dagelijks blootgesteld aan de meest ongunstige omstandigheden en hebben daardoor veel te lijden. Zand en grond leiden bij de machines tot slijtage. Zorg dat je na een werkdag of werkweek de machine schoon wegzet en de smeerpunten naloopt, dit voorkomt onnodige slijtage van de machine. Door deze handelingen rekt u de levensduur van de machine.  Tevens is het ook prettig om met schoon materiaal te werken en uw klanten zien ook graag dat er met schoon materiaal wordt gewerkt.

Hoe vaak brengt u uw graafmachine weg voor onderhoud?

Er zijn verschillende soorten onderhoud in te plannen voor uw machine, zodat u zo lang mogelijk gebruik kan maken van uw kostbare materiaal. Samen met onze techneuten maken we een planning wat het beste bij uw machine past, wat zijn de soort werkzaamheden, hoeveel draaiuren heeft u per maand, heeft u veel vuil- en/of schoonwerk en wat is de staat van uw rubbertracks.  Naar aanleiding van deze informatie kunnen wij u een advies geven over de diverse soorten onderhoud, zoals periodiek en preventief onderhoud.

Wat gebeurd er onder andere allemaal bij preventief onderhoud van de minigraver?

  • Vervangen van olie en filters en V-snaren volgens vastgestelde onderhoudsintervallen
  • Registratie van eventuele (aankomende) gebreken.
  • Inplannen van restwerkzaamheden. (in overleg met klant).

Hierbij geven wij u wat praktische tips mee voor een langere levensduur van uw minigraver.

Tip 1: Onderhoud rupsband

Omdat tracks meestal worden vergeten bij het dagelijks onderhoud, gaan we met de tips van start met de rupsband. Zorg ervoor dat u de onderwagen van uw graafmachine goed bijhoudt.  Doet u dit niet dan kunnen er vervelende problemen zich voordoen, zo kan de rupsband door slecht onderhoud breken, dan valt u direct stil met uw werkzaamheden. Het is daarom heel belangrijk dat u de status van uw gereedschap kent om zo eventuele schade te voorkomen.  De rupsband wordt door het sprocketwiel aangedreven en omdat de minigraver vaak op losse grond werkzaam is komt er tussen deze twee elementen zand te zitten. Zorg dat u dit regelmatig schoonveegt en haal eventuele stenen uit de rupsbanden. Meer informatie over onderhoud van de rupsband? Bekijk dan ons artikel onderhoud minigraver.

Tip 2: Schoon werken

Werk netjes en houd de gehele machine schoon. Als machinist bent u trots op uw machine, tenslotte bent u toch 8 uur per dag met de machine aan het werk. Bent u goed voor de machine, dan is de machine ook goed voor u. Neem daarom elke dag even de tijd om de machine schoon achter te laten en één maal per week voert u een grote schoonmaakbeurt uit, zo heeft u veel plezier van uw graafmachine.

Tip 3: Preventief onderhoud

Onderhoud brengt kosten met zich mee, maar op lange termijn levert het uiteindelijk geld op. Als u langer van uw machine gebruik wilt maken zijn dat de eerste verdiensten. Vraag daarom advies bij uw dealer over preventief en periodiek onderhoud, dit is afhankelijk van inzetduur, soort werkzaamheden en andere omgevingsfactoren, uw dealer kan hierin gericht advies geven.

Tip 4: Regelmatig smeren.

Hoe vaak loopt u uw vetnippels na? Bent u hier consequent in of zit er geen patroon in uw smeerbeurt? Maar zoals iedere machinist weet is het voor het behoud van de machine het beste om na elk gebruik de vetnippels met de vetspuit na te lopen. Mocht het elke dag nalopen u teveel tijd kosten is er de mogelijkheid om een automatisch smeersysteem op een nieuwe of bestaande machine op te bouwen. Dit bespaart u vele werkuren aan handmatige smering, dit werkt mee voor een verlengde levensduur van uw machine.

Tip 5: Keuze smeermiddel

Kies direct voor één soort/merk vet, ga hier niet onnodig mee wisselen, er zit namelijk enorm veel verschil in de soorten smeervet.  Welk smeervet is dan de beste keus voor uw minigraver?  Dit is van een aantal factoren afhankelijk, wat is het gebruiksdoel, omgevingsfactoren, belasting van de machine en de gebruikstemperatuur. Deze onderdelen zijn een bepaalde keus voor het soort smeervet dat u voor uw machine gaat gebruiken.

Tip 6: Motorolie en filters

Wanneer moet motorolie worden bijgevuld of worden vervangen? Op het moment dat de olie wordt bijgevuld zorg er dan voor dat er geen zand meer aanwezig is en dat de machine vlak staat. Als u de motorolie gaat vervangen geeft de fabriek altijd een richtlijn aan, dat wil niet zeggen dat de gedraaide uren voldoen aan de richtlijnen van de fabriek. Heeft u de machine drie maal per week 4 uurtjes of zes dagen per week 8 uur in gebruik? Dat is namelijk een groot verschil. En wat moet er met de filters gebeuren, op dat onderdeel moet u zeker niet bezuinigen. Wanneer is dan voor u de beste tijd om de motorolie en het filter te vervangen? Bij twijfel raadpleeg dan uw dealer, zij kunnen daarin het juiste advies geven.

Tip 7: Planning

Planning! Zorg ervoor dat u een planning maakt voor het onderhoud.

Mochten er naar aanleiding van de bovenstaande tips nog vragen zijn kunt u altijd contact met ons opnemen.  Onze kracht zit hem in de zeer korte lijnen, grote praktijkervaring, accurate service, en innovatieve oplossingen die we kunnen bieden met ons team van specialisten.

Atlasminigravers.nl

Atlas Minigravers is onderdeel van Bofram Techniek B.V. en importeur van de Atlas Kompakt lijn in Nederland. Gevestigd in het dorpje Zeeland, gemeente Landerd in Noord Brabant. Voor onderhoud, keuring en service werkzaamheden gericht op de regio binnen de driehoek van Den Bosch, Eindhoven en Nijmegen. Wij hebben een gespecialiseerd team klaarstaan. Buiten deze regio verwijzen wij u naar onze lokale dealers.